Erste Termin: itt a megoldás a napon túli shortra!

INFORMÁCIÓÉRT ÉS MEGBÍZÁS ADÁSÁHOZ HÍVJA ÜZLETKÖTŐJÉT!

Az Erste Termin ügylet keretében a Budapesti Értéktőzsde részvényeire napon túli short pozíciók nyithatók. Ezáltal a részvényárfolyamok több napos esésére is lehet spekulálni, a prompt piaccal azonos likviditás mellett.

Az Erste Termin piacon Short Termin ügylet a négy leglikvidebb instrumentumban, a MOL, az OTP, a Magyar Telekom és a Richter papírjaiban, Long Termin tranzakció bármely BUX komponensre köthető. Megbízásokat az Erste Befektetési Zrt. üzletkötőinél telefonon lehet adni, ők segítenek az ügyletek megértésében, a pozíciók méretezésében, árazásában és kialakításában is.

HOGYAN MŰKÖDIK AZ ERSTE TERMIN?

Kérdezz-felelek Ráner Géza ügyvezető igazgatóval:

Egy a befektetési hitelekhez hasonlóan tőkeáttételt biztosító speciális ügyletet, amely azzal az óriási előnnyel rendelkezik, hogy a befektetési hitelekkel ellentétben nem csupán vételi, hanem eladási ügyletekhez is alkalmazható. Ez az egyetlen termékünk, amelynek segítségével a Budapesti Értéktőzsdére bevezetett egyedi részvények áresésére lehet napon túl spekulálni.

Az egyedi részvények áresését eddig sehogy sem, kizárólag a BUX határidős piacán lehetett a teljes piac esésére „játszani” egy határidős BUX eladási pozíció felvételével. Ez nem alkalmas arra, hogy egy adott részvény áresésére számítva (banki különadó, bányajáradék megemelése) csak abban a részvényben eladási ügyletet kössünk. A Termin ügyletek erre is képesek, sőt mellettük szól még az is, hogy egy adott részvény volatilitása jellemzően nagyobb, mint a teljes indexé, illetve további előnye, hogy a prompt piac likviditását biztosítja a jóval kisebb likviditású határidős piacokon.

Miután ügyfeleink számára ez egy határidős pozícióként jelenik meg, a Termin ügylethez az Erste által meghatározott alapletétet kell csak biztosítani. A piaci árfolyamok függvényében a tőkeáttétel jellemzően 4-6-szoros.

A BÉT blue chipekre elsősorban, de előfordulhat egyéb instrumentum is.

Az ügylet kiindulása egy prompt piaci tranzakció, amit ügyfeleink természetesen az Erste internetes alkalmazásaiban is megtehetnek. Az ezt követő megbízásokhoz azonban mindenképpen egy üzletkötő segítségére van szükség.

Egy Termin ügylet – az adott tőzsdei instrumentum paramétereitől függően – jellemzően egy hónap hosszúságú lehet, de lejáratkor tovább hosszabbítható.

Fedezetként minden olyan instrumentumot elfogadunk, amely a mindenkor hatályos Fedezeti és Biztosítéki Hirdetményünkben megtalálható.

A szokásos tranzakciós díjakon kívül az értékpapírkölcsön esetében felszámított díjjal megegyező összeget számítunk fel.

Igen, a külföldi papírok shortolása az adott piac szabályozásának függvényében történik. Az Erste Termin azonban kizárólag hazai részvényekre alkalmazható.

Társaságunknál mind normál, mind TBSZ számlán elérhető az Erste Termin ügylet.

Lehet. Miután az Erste OTC piac T+4 napos elszámolású, így ügyfeleink a következő kereskedési nap 16:30-ig eldönthetik, hogy daytrade-ként zárják, vagy napon túl tovább viszik az adott pozíciót.